top of page

Září po francouzsku

Září ve Francii není jen návrat do školních lavic, potažmo po paralyzovaném srpnu do pracovního procesu (trefně nazývaný la rentrée). Září ve Francii, to jsou také, hlavně a především, knížky a víno.


Kromě rentrée školního a profesního totiž probíhá i rentrée littéraire, naprosto klíčové období pro francouzské vydavatele, spisovatele i knihkupce. Zatímco jinde spisovatelé finišují, aby svou knihu dostali na předvánoční trh, ve Francii to musí stihnout dříve, k začátku září. Právě tehdy vychází všechna stěžejní díla, která se budou ucházet o četné literární ceny, prvotiny, které přitahují zvědavé zraky kritiky i čtenářů, ale i mnoho mnoho dalšího. Letos bude u příležitosti rentrée littéraire vydáno 524 titulů. Ohromné číslo, před pár lety to bylo dokonce ještě o sto až dvě stě děl více. Takové množství se však ukázalo spíše kontraproduktivní a poslední roky množství titulů klesá. Literatura má však ve francouzské společnosti velmi důležité a vážené místo, na veřejnoprávním kanále France 5 běží každý týden v hlavním vysílacím čase pořad o knihách a spisovatelích La Grande Librairie („Velká knihovna“), denně je mezi dvěma večerními pořady připravená pětiminutová vsuvka Un livre, un jour („Jedna kniha na každý den“) a spisovatelé jsou zváni do mnoha diskuzních pořadů. Jeden z cílů rentrée littéraire je však k literatuře přitáhnout i méně zapálené čtenáře a to se mu s nesmírně výraznou medializací daří. Být ve Francii a nevšimnout si, že probíhá něco jako rentrée littéraire je téměř nemožné, ostatně stejně jako si nevšimnout všudypřítomných reklam zvoucích na druhou stěžejní zářijovou akci - foire aux vins (což by se snad dalo přeložit jako slavnosti vína).


Událost, která září ve Francii zpestřuje již celých 47 let, začínala samozřejmě jako ryze lokální slavnost rurálního charakteru, jejíž přesah do dalšího tisíciletí nikdo nepředpokládal. Příležitosti se však chopily velkoobchodní řetězce a přitáhly k vínu kdejakého odpůrce, hlavně však mladší generace. Vinaři uvolňují místo novému vínu a zákazníci odchází ze supermarketů s kartony vína, znalci, případně pečliví čtenáři doporučení francouzských someliérských hvězd, která jsou v této době prezentována ve většině médií, s lahvemi těch lepších grand cru za jedinečnou cenu.


A to mám na Francouzích ráda. Jak chvíle zaručeného splínu dokážou proměnit ve společenskou událost, při které si na splín nikdo ani nevzpomene. A tak až vás přepadne lehká rozmrzelost z krátících se dnů a chladných rán, kupte si nějakou hezkou knížku a láhev dobrého vína. I privátní rentrée littéraire a foire aux vins dokážou divy !




33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page